Belgische première van ‘HUIS’ van Suze Milius

© Suze Milius

Op vrijdag 25 november programmeert provinciaal cultuurhuis de Warande de Belgische première van ‘HUIS’ van Suze Milius. In deze bijzondere voorstelling word je meegenomen naar een onbekende locatie in Turnhout. Je bent de enige toeschouwer van deze voorstelling en wordt deel van een nieuwe ‘thuis’. Een plek waar je je niet kan verschuilen en je niet langer als toeschouwer aan de zijlijn kan toekijken door onverwachte situaties.

Een bezoeker van ‘HUIS’ vertelde achteraf: “Zonder enige dwang en op een volstrekt natuurlijke en haast surrealistische wijze was ik thuis op een voor mij vreemde plek. De manier waarop ik in deze situatie getrokken werd is verbluffend te noemen. De timing van de incidenten en voorvallen waren dusdanig dat ik geen tijd kreeg om het moment te overdenken. Deze ervaring is in mijn geheugen gegrift.”

De Theaterkrant gaf deze voorstelling 4 sterren: “Zet je zintuigen en je zin voor avontuur open… Je gaat iets beleven waar je nog heel wat feestjes mee vooruit kunt, verwonder je over wat theater ook kan zijn en laat voor deze ene keer de sterren spreken.”

Suze Milius (1986) studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met de ontroerende en beeldende voorstellingen ‘COLLECTION’ en ‘TICKLEMEPINK’, waarmee ze met de jongens van Urland en Stefan Jakiela samen een ode brachten aan de verbeelding en de vrije geest. Met deze twee voorstellingen werd Suze genomineerd voor de Ton Lutz prijs 2012 en won ze met de jongens de BEST OF ITS-award 2012. In 2013 richtte ze met Stefan Jakiela  HOUSE CRYING YELLOW TEARS op in Brussel. Een kunstenhuis van waaruit ze eigen werk produceren. Ze maakte o.a. i.s.m. de Queeste ‘Boven Water’ (2013), ‘Moeder en Kind’ (2013) bij Toneelgroep Maastricht, ‘DONDER//TORDEN’ (2013) in Oslo (Noorwegen), ‘EXACT’ (2014) bij Dox, de voorstelling ‘EXHIBIT’ (2015), ‘Turing’ (2016) en ‘HUIS’ (2016) in Rotterdam en Turnhout.

Ook was ze al twee keer als regisseur betrokken bij producties van muziektheatergezelschap Orkater (‘Schotland’ en ‘De Familie Mansøn’). ‘De Familie Mansøn’ werd in 2016 geselecteerd als een van de tien beste voorstellingen van het jaar tijdens Het Nederlands Theaterfestival.

Voor ‘EXHIBIT’ (2015) en ‘De Familie Mansøn’ (2016) werd ze genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs in Nederland.

Ze maakt voorstellingen en geeft workshops in Oslo en Italië. In Vlaanderen werkte ze o.a. met d e t h e a t e r m a k e r,  Het Nieuwstedelijk, Laika, STUK Leuven, FroeFroe, theatermaakster Annelies van Hullebush en is ze mentor van afstuderende woordkunstenaars in Antwerpen.

Suze’s werk als regisseur wordt getypeerd door haar visuele en fysieke theatertaal die focust op intermenselijk gedrag in al zijn onhandigheid en ongemak. Haar projecten vertrekken vanuit schijnbaar alledaagse werelden, die in de theatrale ruimte onder spanning komen te staan. Met haar liefde voor absurde humor, gecombineerd met haar abstract denkvermogen en gestileerde esthetiek, creëert Suze kleurrijke universums. Als kijker herken je jezelf, al blijkt dit vaak een vervreemdende herkenning. Je positie als toeschouwer wordt bovendien in vraag gesteld.

Momenteel woont en werkt Suze vanuit Brussel.

De voorstelling speelt op verschillende plaatsen op verschillende dagen tussen 25 november en 29 januari.

Alle info hier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.