AVROTROS: een nieuwe week van 4 – 10 november

avrotros
©Avrotros

Welke AVROTROS-programma’s mag je écht niet missen? En welke fragmenten zijn zeker het bekijken waard? Om goed op de hoogte te blijven, ontvang je elke week een mailing met hoogtepunten van de aankomende week.

Maandag 4 november

Ellie in de Handel | 21.25 uur op NPO 3
Ellie Lust brengt in beeld hoe het er aan toe gaat bij de illegale handel in persoonsgegevens. Ze laat zien welke wereld hierachter schuil gaat.

Dinsdag 5 november

Volle Zalen | 20.25 uur op NPO 2
Al bijna 40 jaar popzanger-muzikant en vanaf 1986 hèt gezicht van De Dijk. Dit najaar verschijnt een nieuw album van zijn band met opnieuw persoonlijk getinte nummers van Huub van der Lubbe. Daarna volgt een toernee in het clubcircuit. Hoe verslavend is rock and roll en optreden na 40 jaar? Hoe lang kan het nog doorgaan? Volle Zalen volgde Van der Lubbe een jaar van nabij. Zo ziet de kijker hem zangpartijen inzingen voor de nieuwe plaat en is hij op zoek naar opvallende dassen en pakken in een tweedehands kringloopwinkel voor zijn signature look. Van der Lubbe neemt Cornald Maas mee naar de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, waar hij een deel van z’n jeugd doorbracht. Wat voor jongetje was Huub? Welke waarden kreeg hij van huis uit mee en waaruit bestonden zijn dromen? Van der Lubbe, 66 inmiddels, wordt binnenkort voor de eerste keer opa. Met dochter Mira, theatermaakster, broedt hij op plannen samen iets te doen op het podium. Wat is dit voor fase in z’n leven? Hoe zit het met zijn gevoel dat hij de wereld kan veranderen? Is hij somber en cynisch over de wereld of koestert hij het geluk van elke dag?

Dokters van morgen | 21.25 uur op NPO 1
In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen met regelmaat hoofdpijn. Dit kan spanningshoofdpijn zijn, migraine of clusterhoofdpijn. Hoofdpijn komt zo vaak voor dat het wereldwijd de op één na meest invaliderende ziekte is. Maar wat is hoofdpijn nu precies? Waarom krijg je eigenlijk hoofdpijn en wat gebeurt er nu tijdens zo’n hoofdpijnaanval in je hersenen? Dokters van Morgen over hoofdpijn, de huidige stand van de medische wetenschap en de allernieuwste behandelmethodes.

Woensdag 6 november

Tussen Kunst en Kitsch | 20.35 uur op NPO 1
In deze uitzending van Tussen Kunst en Kitsch vanuit Museum Jan van der Togt Amstelveen taxeert expert Jaap Polak een historische Boeddha. Deze 16de -eeuwse bronzen boeddha komt uit Thailand. Dat is te zien stijlkenmerken als de band rondom zijn lange gezicht en de lange vingers. Gelukkig weet de eigenaar dat de boeddha al in 1960 in Nederland was, want musea hanteren een ethische norm dat alle voorwerpen die zij aankopen voor 1970 uit het land van oorsprong moeten zijn. Ook taxeert Martijn Akkerman een opengewerkte broche. Door de gaten in de broche werkt de zwarte stof erachter prachtig door in de broche, dan pas komen alle motieven mooi tot hun recht. Bij de wereldexpositie in 1925 in Parijs etaleerden de juweliers hun juwelen op de etalagepoppen van de couturiers, kleding en juwelen gingen daar hand in hand. Dit soort witgouden sieraden wordt ook wel ‘la mode blanc’ genoemd, en werd veel gedragen op het ‘petite robe noir’, het kleine zwarte jurkje ontworpen door Coco Chanel. Verder taxeert Willem de Winter een schilderij van Europa en een stier. Dit kleine paneeltje is spiegelglad en zit vol details. De autodidactische schilder uit Amsterdam, Hans Kanters, gaf het in 1990 de titel “Europa en de stier”, maar de titel roept eigenlijk meer vragen op dan dat het de kijker helpt. Dat is precies wat deze fijnschilder wil, hij hoopt dat de kijker door zijn werk aan het denken wordt gezet. Ook al heeft hij zelf vaak ook geen antwoorden op wat hij schildert.

Avrotros
Avrotros

Donderdag 7 november

Nu te Zien! | 22.45 uur op NPO 2
Wie kent ze niet, de Nana’s van de Frans-Amerikaanse beeldhouwer Niki de Saint Phalle? Museumdirecteur van De Hermitage Cathelijne Broers neemt een kijkje bij deze vrolijke, kleurrijke, uitbundige vrouwenfiguren in Museum Beelden aan Zee. Niki de Saint Phalle maakte haar eerste versie van deze oervrouw in de jaren zestig van de vorige eeuw, maar haar ode aan de vrouwelijkheid is in deze tijd weer helemaal actueel.

Vrijdag 8 november

Flikken Rotterdam | 20.35 uur op NPO 1
Noucha redt een man die aan een hartaanval dreigt te bezwijken. Pas later begrijpt ze van haar collega’s dat de man een bijzonder zware crimineel is. Een ongrijpbare vrouwenhandelaar met een dossier van mishandeling en moorden op zijn vrouwen. Ondanks eerdere onderzoeken hebben ze de man nooit kunnen pakken, al zijn vrouwen weigeren tegen hem te getuigen. Noucha wil hem beslist achter de tralies brengen. Esther komt nu echt in de problemen bij de sekte van Daniel. Ze ontdekt dat de sekte actief streeft naar het armageddon en wil daartoe het internet saboteren.

André Rieu Welcome to my World | 21.25 uur op NPO 1
André keert triomfantelijk terug naar Lissabon en kan niet wachten om de stad te verkennen. Het orkest maakt een historische tramrit door de pittoreske straatjes en André wordt uitgenodigd in Queluz Palace, ooit de thuisbasis van de muziekliefhebbende koningin Maria. Die avond geeft hij een concert dat geschikt is voor koningen en koninginnen.

Zaterdag 9 november

START | Lang Leve de Muziek Show | 18.25 uur op NPO Zapp
Drie klassen strijden tegen elkaar om een plekje in de halve finale. Ze raden hits in een ander jasje, laten hun beste dansmoves zien in de nieuwe Dance Battle en beantwoorden heel veel muzikale vragen. De leerkrachten laten horen hoe muzikaal ze zijn als ze zingen onder de douche. Welke klas heeft de meeste kennis, de beste moves en plaatst zich als eerste voor de halve finale?

MINDF*CK | 20.30 uur op NPO 1
In deze aflevering is Victor te gast op een Surinaamse plantage en speelt hij een levensgevaarlijk spel met Fajah Lourens.

Zaterdag 10 november

Keizersvrouwen | 20.15 uur op NPO 3
Xandra loopt steeds meer vast in haar huidige leven en laat zich door een vriendin verleiden om te helpen met haar succesvolle escortbureau. Michiel krijgt een promotie tot persvoorlichter van de burgemeester. Lulu wordt gepakt op school voor handel in valse identiteitskaarten. Criminelen in de stad staan onder grote druk sinds de gemeente Amsterdam fors heeft ingezet om hun witwas netwerk op te rollen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.