Arrestatie-eenheid zet emergency response teams op moto in

Politiezone Antwerpen
©Politiezone Antwerpen

Politiezone Antwerpen heeft de arrestatie-eenheid uitgebouwd met een emergency response team dat zich verplaatst met een moto (ERT-M). Dat team zal een snel antwoord kunnen bieden bij gevaarlijke situaties waar het niet evident is om met een interventiewagen ter plaatse te komen. Het team is de voorhoede van de gekende snelleresponsteams.

Bij evenementen in de stad is het gebruikelijk dat de evenementenzone autovrij gemaakt wordt. Om de veiligheid van de bezoekers aan een evenement te waarborgen, worden verschillende zones door middel van barrières afgesloten voor voertuigen. Die versperringen bemoeilijken echter ook de doorgang voor hulpdiensten. Bovendien neemt de verkeersdrukte in de stadskern toe en stimuleert de stad door de weginrichting het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets of de step. Deze maatregelen bemoeilijken de tussenkomst van onder meer de snelleresponsteams. Een aanvullend team op de moto dringt zich op.

Voorhoede snelleresponsteams

Bij incidenten zal het emergency response team op de moto (ERT-M) snel ter plaatse geraken. Het team op de moto zal de voorhoede zijn van en ondersteuning bieden aan de snelleresponsteams. Een ERT-M rijdt steeds uit met minstens twee duo’s. In het straatbeeld wil dat zeggen dat het team altijd minimaal met twee moto’s onderweg is.

Herkenbaarheid

Ten minste een van de leden zal uitgerust zijn met een specifiek (lang) vuurwapen. ERT-M zal te herkennen zijn aan het functioneel grijs-zwarte uniform met opdruk ‘POLITIE’.

Inzet

Het emergency response team op de moto (ERT-M) zal ingezet worden in strikt afgelijnde zones, zoals bijvoorbeeld bij evenementen waar er sprake is van een verhoogde dreiging. In principe zullen ze niet ingezet worden voor dagelijkse patrouilles. De teams zijn zeer zichtbaar en herkenbaar. Hun aanwezigheid zal een ontradend effect hebben op wie slechte bedoelingen heeft. Bij een acute dreiging, zullen de ERT-M’s op een snelle manier gespecialiseerde steun ter plaatse brengen. Bij aankomst van het snelleresponsteam zullen beide eenheden samenvloeien en één of meerdere tactische responsteams vormen.

Training

Om het team op te leiden, zocht Politie Antwerpen nationaal naar geschikte trainingen. Gezien het specifieke karakter van het team, werd in ons land geen geschikte opleiding gevonden. Dankzij het samenwerkingsprotocol met de politie van Singapore (SPF), konden drie leden van de Antwerpse arrestatie-eenheid een training volgen bij de SPF. Later werden ze erkend instructeur waardoor zij de tactische trainingen konden organiseren voor de eigen teamleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.