Antwerpen: Young Belgium Crew stelt zich voor

In de Hogere Zeevaartschool Antwerpen werden vandaag enkele leden van de Young Belgium Crew voorgesteld. Deze jonge Belgische trainees doen mee met The Tall Ships Races 2016. Ze hebben elk een eigen verhaal en eigen drijfveren om het avontuur op zee aan te gaan. The Tall Ships starten de Races van 7 tot en met 10 juli, waarna ze koers zetten richting zuiden.

Tussen 7 en 10 juli meren er in Antwerpen een vijftigtal schepen aan. De Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rond het MAS vormen tijdens die dagen het decor voor kleurrijke twee-, drie- en viermasters van over de hele wereld. De schepen worden bemand door maar liefst vierduizend trainees en vierhonderd officieren met dertig verschillende nationaliteiten.

Onder de deelnemers ook heel wat Belgische deelnemers, een deel ervan verenigde zich in de Young Belgium Crew. Deze jongeren begonnen hun voorbereidend traject op 14 november vorig jaar. Op 9 of 10 juli gaan ze aan boord van een Tall Ship richting Lissabon om op 24 juli terug te keren.

Ieder zijn verhaal
The Tall Ships Races zijn internationaal gerenommeerd en uniek: minstens de helft van de crew bestaat uit trainees tussen 15 en 25 jaar. Sail Training International (STI), de non-profit organisatie die de wedstrijd organiseert, helpt jongeren via zeilsport bij hun ontwikkeling en heeft, samen met het Sultanaat van Oman, een beurs opgericht om ook kansarme jongeren mee te kunnen laten doen aan deze race.

Daarnaast is tijdens The Tall Ships Races het educatieve aspect minstens even belangrijk als het sportieve. Om mee te doen is geen ervaring vereist. Een portie gedrevenheid is wel een must: tijdens de race moeten de deelnemers de handen uit de mouwen durven steken en natuurlijk is het leven op de meeste zeilschepen niet zo luxueus.

Wie niet onmiddellijk budget beschikbaar had om trainee te worden, kon een fondsenwervingstraject opzetten: door verschillende activiteiten te organiseren konden ze geld inzamelen om hun ‘package deal’ te betalen. Daarin zit de reis op een Tall Ship maar ook de ruime omkadering en de terugvlucht naar huis.

“Hoe verschillend ieders motivatie ook is, The Tall Ships Races zijn, ook voor de leden van de Young Belgium Crew, een spannende uitdaging. Bovendien bieden The Tall Ships Races jongeren een unieke kans om zich te ontwikkelen en competenties aan te scherpen die ze in het dagelijkse leven, op school en later in hun job kunnen gebruiken”, zegt schepen Marc Van Peel.

Peters en sponsors maken avontuur mogelijk
Jongeren kunnen rekenen op steun van bedrijven bij het waarmaken van hun zeildroom. Zo’n bedrijf krijgt dan het peterschap en biedt de deelnemer financiële steun.

Ethias neemt bijvoorbeeld achttien peterschappen op zich. “Uit overtuiging”, zegt vice-CEO Benoît Verwilghen. “Samen kunnen we de toekomstperspectieven van jongeren in de ruimste zin van het woord vergroten. Daarnaast staan wij achter de waarden die de race uitdragen: teamwerk, creativiteit, vertrouwen, doorzettingskracht, steunen en incasseren om uiteindelijk als team een grens te verleggen.”

Ook Securitas zet zijn schouders onder The Tall Ships Races. “Zowel Securitas als Sail Training International, organisator van The Tall Ships Races, wil jongeren, ongeacht nationaliteit, cultuur, religie, geslacht of sociale achtergrond helpen bij hun ontwikkeling. Wij delen dezelfde waarden, daarom werd Securitas ook peter. Daarnaast hebben The Tall Ships Races een mooie internationale uitstraling en is ook Securitas internationaal toonaangevend op het vlak van beveiliging”, zegt Rudy Vercammen, Marketing & Sales Excellence Director.

“Een evenement zoals The Tall Ships Races is een belangrijke hefboom om de Antwerpse haven toeristisch te ontsluiten, voor nationale en internationale bezoekers. Het is hét evenement bij uitstek dat het beeld van Antwerpen als stad aan de stroom voor een groot publiek concreet maakt. Ongetwijfeld gaan ze allen ook houden van onze geliefde Scheldestad. Het is belangrijk dat we dit soort evenementen kunnen blijven aantrekken”, zegt schepen voor toerisme Koen Kennis. Daarom heeft ook de organisatie van The Tall Ships Races een financieel duwtje in de rug nodig. Die komt van sponsors. Hoofdsponsor dit jaar is Oyaya, een onlinewinkel voor kwaliteitsvolle accessoires, zoals horloges, juwelen, parfums en handtassen. Oyaya sponsort de race “omdat de organisatie iedereen toegang wil geven tot het leven aan boord van unieke schepen, en wij willen iedereen toegang bieden tot ons uitgebreid gamma. Net als The Tall Ships Races streeft Oyaya dus naar beleving.”

Het koffiemerk Pelican Rouge is dan weer “golden sponsor” van de race. Vier, Gazet Van Antwerpen en MobilAd zijn mediasponsors. En dan zijn er nog de sponsors in natura: Vlaanderen, Brabo, Kotug Smit, Antwerp Towage en de Belgische Marine. De event sponsor, tot slot, is J&M catering traiteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here