Antwerpen: Volledig archief Jef Geeraerts in Letterenhuis

©stad antwerpen

Vandaag, 11 mei 2016, is het 1 jaar geleden dat Jef Geeraerts overleed. De Vlaamse schrijver liet een belangrijk literair oeuvre na dat hij samen met zijn echtgenote Eleonore aan het Letterenhuis heeft overgedragen. Het gaat hoofdzakelijk om manuscripten en versies van zijn bekende werken: de Gangreen-cyclus, maar ook zijn succesvolle thrillerboeken.

In 2007 had Jef Geeraerts al een groot deel van zijn literaire nalatenschap overgedragen aan het Letterenhuis, het museum en archief voor de Vlaamse letterkunde. Dankzij de Stichting die zijn naam draagt, is het laatste deel van zijn nalatenschap nu ook bewaard en voor het publiek toegankelijk gemaakt in het Letterenhuis. Deze instelling beheert dus vanaf heden het volledige archief Jef Geeraerts.

Onafgewerkte roman en groot aantal brieven
De recente overdracht bevat onder meer enkele handgeschreven teksten, waaronder onbekend en ongepubliceerd werk zoals Geeraerts’ onafgewerkte laatste roman De zwarte vogel en een ongedateerde sciencefictionroman. Een omvangrijke collectie brieven vormt de kern van deze overdracht. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om correspondentie met collega-schrijvers, maar ook met verenigingen, uitgeverijen, kranten en literaire tijdschriften. Daarnaast zijn er een groot aantal aan Jef Geeraerts en Eleonore opgedragen werken van bevriende kunstenaars. Het archief bevat tot slot ook souvenirs van de vele reizen van de auteur en talrijke objecten die zijn Afrika-romans en zijn latere werk hebben geïnspireerd.

Heel wat onderzoeksmogelijkheden
Het  archief biedt tal van onderzoeksmogelijkheden. Wetenschappers kunnen nagaan op welke manier Geeraerts voorbereidende research deed voor zijn succesrijke thrillers, hoe verfilmingen van een literair werk tot stand komen of hoe een schrijver met veelvuldig schrijven en schrappen tot zijn uiteindelijke roman komt. Verder kan de studie van de verzameling een blik bieden op literatuur en leven in de rumoerige jaren zestig,  gekenmerkt  door censuur én (literaire) bevrijding, of op een stuk (onverwerkt) koloniaal verleden. Bovenal geeft het archief een beeld van het leven en werk van een bijzonder schrijver.

Bibliografie Jef Geeraerts

Jef Geeraerts is geboren in Antwerpen op 23 februari 1930. Na zijn middelbare school studeerde hij van 1948 tot 1952 aan de Koloniale Hogeschool in Antwerpen.

Prijzen en controverse
In 1962 verscheen Geeraerts’ romandebuut, Ik ben maar een neger. Die lokte heel wat reacties uit, maar de provincie Antwerpen gaf hem in 1964 toch de debuutprijs. In 1967 kreeg de auteur de Arkprijs van het Vrije Woord voor onder andere enkele romans die hij schreef tijdens zijn studie Germaanse filologie aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1968 publiceerde Geeraerts zijn meest controversiële ‘koloniale’ roman Black Venus, het eerste boek uit de vierdelige Gangreen-reeks, een in staccatostijl geschreven verhaal vol expliciete seks en geweld. Deze op autobiografische feiten gebaseerde aanklacht tegen de Belgische koloniale praktijken schetst tegelijkertijd een beeld van een losgeslagen en zoekende mens. De roman werd tijdelijk in beslag genomen maar desondankskreeg Geeraerts in 1969 de prestigieuze staatsprijs voor verhalend proza. De drie andere Gangreenboeken volgden snel. Tussen de romans door verschenen er reportages, hoorspelen, essays en verhalenbundels.

Misdaadthrillers
Met Kodiak.58 sloeg Geeraerts in 1979 een andere weg in en introduceerde hij de literaire misdaadroman in de Nederlandstalige letteren. Dat leidde in 1985 tot zijn bekendste politiek getinte thriller De zaak Alzheimer. Hij ontving hiervoor in 1986 De Gouden Strop, de prijs voor de beste misdaadroman. Het boek werd in 2003 succesvol verfilmd door Erik van Looy met Jan Decleir in de hoofdrol. In 2009 verfilmde Jan Verheyen dan weer Dossier K. uit 2002. Geeraerts laatste politieroman Cro-Magnon verscheen in 2006.

In 1978 trouwde Geeraerts met zijn muze Eleonore Vigenon. Zij publiceerde in 2007 De spoken van Jef Geeraerts, over leven (met) en werk van haar echtgenoot. In 2008 overleed zij. Geeraerts schreef daarna nog Leven en muziek (2009). Hij overleed op 11 mei 2015, precies een jaar geleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here