Antwerpen: Stad monitort mensenmassa’s tijdens grote evenementen

De stad Antwerpen zet verder in op crowdmonitoring op grote evenementen. Daarom besliste ze om haar samenwerking met Mobistar en Cropland te verlengen. Deze bedrijven zullen via nieuwe big data-toepassingen de stad ondersteunen tijdens evenementen zoals de Antwerp 10 Miles & Marathon, de Sinksenfoor en de Tall Ships Races.

Dagtoerisme, verblijfstoerisme en evenementen bieden een belangrijke economische meerwaarde voor een stad. Steden en gemeenten hechten dan ook steeds meer belang aan citymarketing. Crowdmonitoring of het meten van de aanwezigheid en de bewegingen van groepen mensen is daarin de laatste jaren een belangrijk onderdeel geworden. Nieuwe meettechnieken en ‘big data’ analysetools maken het mogelijk om mobiele toestellen te detecteren en in kaart te brengen.

Voorgeschiedenis

Antwerpen doet al langer aan crowdmonitoring. Dit kadert in het beleid van het stadsbestuur om via marktonderzoek zoveel mogelijk objectieve data te verzamelen, onder meer via mobiele data en technologieën zoals wifi. Die data helpen de stad om de impact van haar toeristisch-, recreatief-, horeca- en detailhandelsbeleid te meten. Tijdens de evenementen zelf worden de data gebruikt om de mobiliteit en de veiligheid nog beter in beeld te brengen, en indien nodig bij te sturen.

In 2015  voerden Cropland en Mobistar reeds crowdmonitoringtests uit tijdens de Sinksenfoor, het bezoek van de Reuzen en de start van de Tour de France. Ook tijdens het vuurwerk op Nieuwjaarsnacht was er realtime datastreaming naar de commandowagen van de Politie. Mobistar leverde voor alle evenementen de anonieme data en Cropland verwerkte de resultaten in een dashboard en via rapporten. Zo was duidelijk te zien op welk moment er zich hoeveel mensen op welke locatie in de stad bevonden.

Monitoring van evenementen

De stad besliste om deze samenwerking te verlengen. De twee bedrijven zullen dit jaar een aantal grote evenementen monitoren, zoals de Antwerp 10 Miles & Marathon, de Sinksenfoor, de Tall Ships Races, en Winter in Antwerpen. Daarbij zullen ze de mensenmassa’s in realtime in kaart brengen. Crowdmonitoring biedt heel wat nieuwe mogelijkheden voor de stad Antwerpen en de verdere ontwikkeling van haar dienstverlening. Zo kan de impact van de weersomstandigheden op de bewegingen van de massa gemeten worden, de drukte op de in -en uitvalswegen naar het evenement in kaart gebracht worden, enzoverder.

Gegevens anoniem verwerkt

De bronnen voor de analyses zijn anonieme verkeersgegevens uit het Mobistar-netwerk. De gegevens worden anoniem gemaakt aan de bron en gefilterd via specifieke algoritmes. Zo wordt de  regelgeving voor de bescherming van persoonsgegevens ten allen tijde gerespecteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here