Home NIEUWS TMM NIEUWS Antwerpen: Sinksenfoor krijgt wintereditie

Antwerpen: Sinksenfoor krijgt wintereditie

©Stad Antwerpen

De Sinksenfoor in Antwerpen kon dit voorjaar niet doorgaan wegens de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat blijkt nu slechts uitstel en geen afstel: het college besliste om op het einde van het jaar uitzonderlijk een wintereditie te organiseren.

De stad Antwerpen wilde de Sinksenfoor niet zomaar opgeven en onderzocht verschillende pistes om de foorkramers en kermisliefhebbers een waardig alternatief aan te bieden. Eerdere plannen om in juli een ingekorte versie te organiseren moesten opgeborgen worden vanwege de coronamaatregelen, maar de stad en de foorbonden zetten de gesprekken verder en bereikten tot ieders tevredenheid een akkoord.

Winterkermis

Voor de allereerste keer in haar rijke geschiedenis zal de Sinksenfoor niet plaatsvinden tijdens de jaarlijkse periode rond Pinksteren, maar wel in het najaar. Ruim drie weken lang, van zaterdag 21 november tot en met zondag 13 december 2020, strijkt de voor de gelegenheid tot winterkermis omgedoopte Sinksenfoor neer in Borgerhout op Spoor Oost. Rasechte Antwerpenaar, acteur en regisseur Sven De Ridder neemt het peterschap op zich van deze eenmalige wintereditie.

“Normaal plaveit de Sinksenfoor de weg voor een bruisende Antwerpse zomer,” vertelt burgemeester Bart De Wever. “Gezien de omstandigheden grijpen we samen met de foorkramers de kans om de Sinksenfoor om te vormen tot een echte ‘winterfoor’, die het begin zal inleiden van een spetterende kerst- en eindejaarsperiode. Alle Antwerpenaren zullen kunnen genieten van een kermis die baadt in een hartelijke wintersfeer. Zo maken we van het najaar één lange belevenis.”

“De Sinksenfoor is erfgoed en voor heel veel Antwerpenaren een flinke brok jeugdsentiment”, zegt schepen voor markten en foren Peter Wouters. “Onze stad draagt de foorkramers een warm hart toe en wilde hen niet laten vallen. Alle abonnementhouders van de Sinksenfoor worden uitgenodigd om deel te nemen aan de wintereditie en krijgen de kans om hun kraam op te stellen op Spoor Oost. Dit is voor iedereen bijzonder goed nieuws. De honderdduizenden bezoekers die jaarlijks afzakken naar de Sinksenfoor zullen ook bij deze wintereditie niet van een koude kermis thuiskomen.”

Jean-François Vlasselaerts, woordvoerder van de foorkramers: “De Sinksenfoor is van alle kermissen in ons land diegene waar ik het meest van hou. Elk jaar zijn we benieuwd wat ze in petto heeft: nieuwe attracties, nieuwe lekkernijen, nieuwe prijzen om te winnen, enzovoort. Wegens omstandigheden kon de Sinksenfoor niet doorgaan met Pinksteren. In goede samenwerking met de stad organiseren wij daarom dit jaar éénmalig en enkel in Antwerpen een wintereditie. Met attracties voor groot en klein, jong en oud zullen we de Sinksenfoor beleven zoals nooit voordien.”

Financiële compensatie

Op financieel vlak was het wegvallen van de Sinksenfoor een zware opdoffer voor de foorkramers. De stad Antwerpen komt de kermisuitbaters tegemoet en geeft hen een korting van 80% op het standgeld voor de wintereditie in 2020 en een korting van 20% voor de daaropvolgende editie.

Veiligheid staat voorop

Net zoals iedereen hoopt de stad dat ons land gespaard blijft van een tweede besmettingsgolf of lokale opflakkeringen van het coronavirus. Bij de organisatie en de inrichting van de winterkermis voorziet de stad hoe dan ook de gepaste maatregelen om de veiligheid van alle bezoekers en foorkramers te garanderen.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten