Home NIEUWS TMM NIEUWS Antwerpen: Londenbrug opnieuw open vanaf 11 november

Antwerpen: Londenbrug opnieuw open vanaf 11 november

©Stad Antwerpen

Zaterdag 11 november wordt de nieuwe Londenbrug in gebruik genomen voor verkeer. Afgelopen weken voerde de aannemer de nodige aanpassingswerken uit. Volgens de laatste berichtgeving van de aannemer zullen vanaf zaterdag voetgangers, fietsers en autoverkeer opnieuw gebruik kunnen maken van de brug. De tijdelijke voetgangersbrug aan het Willemdok wordt gedemonteerd nadat de Londenbrug in gebruik genomen is.

Nieuwigheden brug

“De werken aan de Londenbrug waren nodig omdat er in de toekomst ook een tram over de brug zal sporen. De oude brug was daarvoor niet breed genoeg. Afgelopen voorjaar werd ze daarom afgebroken”, aldus Koen Kennis, schepen voor mobiliteit. “Ik ben blij dat de brug opnieuw opengaat voor het verkeer. Zo wordt het Eilandje – bruisende woonwijk, horecakern en toeristische trekpleister – terug beter bereikbaar voor haar bewoners, bedrijven, handelaars en bezoekers.”

De nieuwe brug is nog steeds een klapbrug van het Hollandse type. Op het eerst zicht lijkt er dus niet zo veel gewijzigd. Toch zijn er heel wat nieuwigheden. Vroeger werd de brug aangedreven door een elektromotor. Vandaag gebeurt dat door twee hydraulische vijzels. Die zorgen ervoor dat de brug in 180 seconden open of dicht gaat.

De brug is ook breder dan dat ze lang is en dat is heel uitzonderlijk. Het brugdek of de val bestaat uit 2 rijstroken, een voet- en fietspad in beide richtingen en een trambaan. In totaal goed voor zo’n 320 ton. De priembalken of balanspriemen van de brug wegen 135 ton per stuk, daaraan werd nog eens 230 ton ballast toegevoegd om de brug te openen. De constructie is ook van oever veranderd. Vroeger stonden de hameistijlen langs de zijde van de Londenstraat, vandaag staan ze in de Amsterdamstraat. Doordat de brug zwaarder is, moest de aannemer ook een nieuwe kelderput of fundering voorzien. Die kwam er aan de Amsterdamstraat. De brug gaat dus naar de andere kant open. Wie het gedicht van stadsdichter Stijn Vranken aan de onderzijde van het brugdek wil lezen, zal dit dus voortaan kunnen doen vanuit de Londenstraat.

Doorsteek Van Aerdstraat – Koeikensgracht

Doordat de Londenbrug terug open gaat voor verkeer, gaat vanaf maandag 13 november de doorsteek op de Italiëlei ter hoogte van de Van Aerdstraat en de Koeikensgracht definitief dicht voor verkeer. De Cassierstraat wordt dan een dubbelrichtingsstraat. Verkeer dat naar de Waaslandtunnel moet, kan dan via de Cassierstraat rijden.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: © TMM MEDIA
Mobiele versie afsluiten