Antwerpen kijkt terug op een geslaagde zomer

©Stad Antwerpen

Antwerpen heeft een geslaagd toeristisch zomerseizoen achter de rug. Ondanks het mindere weer in juli en augustus werd het globaal toch een zeer goede zomer voor tal van attracties, hotels en evenementen, met bijna 4 miljoen dagtrippers.

Vier miljoen dagtrippers, dat betekent een stijging van bijna 5% ten opzichte van 2016. 37% van de getelde dagtoeristen komt uit het buitenland.

Buurlanden
Koen Kennis, Antwerps schepen voor toerisme: “We zien dat vooral de Nederlandse dagtrippers hun weg naar Antwerpen vinden. Ze vertegenwoordigen bijna een vijfde van het totale aantal dagtoeristen in Antwerpen. Onze noorderburen weten de Antwerpse zomer te smaken: de talrijke unieke evenementen, in combinatie met het top winkelaanbod en de vele gezellige restaurants en cafés zijn een succesformule. De komende jaren willen we ook meer inzetten op het aantrekken van Duitse en Franse toeristen.”

Hotelkamers

In het verblijfstoerisme neemt de gemiddelde kamerbezetting lichtjes toe met bijna 1%. In het hogere hotelsegment liep die stijging zelfs op tot 3,8%.  Dat ook de gemiddelde kamerprijs met 4,3% kon stijgen is goed nieuws voor de hotelsector die zich na een uitdagend jaar 2016 opnieuw lijkt te herpakken. Evenementen als de Antwerp Pride, het BK Wielrennen en Tomorrowland zorgden steeds voor bijkomende overnachtingen.

Cruises

Net zoals de voorbije jaren komen de zee- en riviercruises in groten getale naar Antwerpen.

Van juni tot augustus meerden er 12 zeecruises en 205 riviercruises aan, samen goed voor ruim 32.600 passagiers. In beide segmenten is de stad goed op weg om 2016 te overtreffen.

Visit Antwerpen

Visit Antwerpen ontving ruim 150.000 bezoekers in de infokantoren in het Centraal Station en op Grote Markt. Vooral het Centraal Station bevestigt zijn status als toegangspoort tot Antwerpen met meer dan 91.000 bezoekers aan het toeristische infopunt. Er werden in totaal 1.146 city cards verkocht, een stijging van 26,9% ten opzichte van 2016.

Evenementen

Tal van evenementen, zoals het Bollekesfeest en de Rubensmarkt, werden druk bezocht. Ook muzikale evenementen als Jazz Middelheim of Summerfestival trokken heel wat volk.

Attracties

De attractiebarometer verzamelt bezoekerscijfers van 18 voorname attracties in de stad. Sinds begin dit jaar (tot en met juli) staat de teller op 1.275.000 bezoekers, of 6,8% meer dan dezelfde periode in 2016.  ZOO Antwerpen bleek een van de toppers de afgelopen zomer.

ZOO Antwerpen

De zomer is nog niet helemaal gedaan, maar ZOO Antwerpen en Planckendael bevestigen nu al dat ze een ware topzomer beleven.

ZOO Antwerpen scoort met nieuwe projecten van de afgelopen jaren zoals het Flamingoplein, de Skywalk en de Savanne. Deze zomer opende – als kers op de taart – de splinternieuwe Mensapenvallei waar de bezoekers wandelen tussen chimpansees en gorilla’s. Dankzij deze vernieuwingen tekende de Antwerpse dierentuin de beste zomermaanden (juni, juli en augustus) op van de afgelopen 5 jaar, met bijna 150.000 bezoekers in juli en nu al meer dan 100.000 bezoekers voor augustus. De abonneecijfers stegen met 6%.

Dries Herpoelaert: “Ik ben een trotse directeur. Er is door onze mensen bijzonder hard gewerkt de afgelopen jaren om van de ZOO een pareltje te maken, klaar voor de toekomst. We vieren volgend jaar dan ook de 175ste verjaardag van de ZOO.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.