Antwerpen: Inhuldiging eerste vooraankondigingsbord LEZ

©Stad Antwerpen

Vanaf 1 februari 2017 worden de Antwerpse binnenstad en Linkeroever een lage-emissiezone (LEZ) om de luchtkwaliteit te verbeteren. De meest vervuilende voertuigen mogen vanaf dan deze stadsdelen niet meer in rijden. De zone wordt aangeduid met een eigen verkeersbord. Aan elk kruispunt vóór het begin van de zone, komt een vooraankondigingsbord te staan. Het eerste bord werd vandaag geplaatst op de Straatsburgbrug.

LEZ wordt zichtbaar in het straatbeeld

Schepen voor leefmilieu Nabilla Ait Daoud onthulde vandaag het eerste vooraankondigingsbord voor de lage-emissiezone op de Straatsburgbrug. Elk kruispunt vóór het begin van de zone krijgt zo’n bord. Automobilisten die met hun voertuig niet binnen mogen, kunnen hierdoor de zone nog vermijden. De aannemer zal de komende weken in totaal op 58 plekken vooraankondigingsborden plaatsen rondom de LEZ. De verkeersborden die de zone zelf aanduiden, worden geplaatst in januari 2017.

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Of een voertuig de LEZ wel of niet binnen mag, hangt af van zijn Euronorm. Hoe hoger de Euronorm, hoe schoner het voertuig is. Voor voertuigen op benzine en LPG moet de Euronorm minstens 1 zijn. Voor dieselvoertuigen geldt Euronorm 4 of hoger. Wie een dieselvoertuig met Euronorm 3 mét roetfilter heeft, kan de zone ook nog in tot en met 31 december 2019. Vanaf 1 januari 2020 verstrengen de toelatingsvoorwaarden.

Op www.slimnaarantwerpen.be/LEZ is een onlinetest beschikbaar die uitsluitsel geeft of een voertuig voldoet of niet. De controle zal gebeuren door camera’s met nummerplaatherkenning. Rijdt een niet-toegelaten voertuig de zone binnen, dan volgt een boete.

Wat als een voertuig niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet?

·         Vrijstelling
Sommige voertuigen die niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, mogen de zone toch inrijden omdat ze genieten van een vrijstelling. Dit geldt bijvoorbeeld voor aangepaste voertuigen van personen met een handicap. Een vrijstelling kan gratis online aangevraagd worden.

·         Tijdelijke toelating tegen betaling
Sommige voertuigen die niet aan de voorwaarden voldoen, kunnen tegen betaling een tijdelijke toelating aanvragen. De tarieven zijn afhankelijk van het soort voertuig en de duur van de toelating. Zo kunnen dieselvoertuigen met Euronorm 3 zonder roetfilter nog binnen tot 1 januari 2020 tegen betaling. Inwoners van de LEZ met recht op verhoogde tegemoetkoming of voertuigen ouder dan 40 jaar kunnen de lage-emissiezone inrijden tegen een verlaagd tarief. Een toelating tegen betaling moet aangevraagd en betaald zijn voordat het voertuig de zone inrijdt. Een toelating tegen betaling kan online aangevraagd worden.

·         LEZ-dagpas
Voertuigen die niet aan de toegangsvoorwaarden voldoen en niet in aanmerking komen voor een vrijstelling of tijdelijke toelating tegen betaling, kunnen maximaal 8 keer per kalenderjaar een LEZ-dagpas kopen. De LEZ-dagpas zal ook online verkrijgbaar zijn en zal vanaf de invoering ook te koop zijn aan parkeerautomaten in de binnenstad.

·         Park-and-rides
Bezoekers kunnen hun voertuig gratis parkeren op een park-and-ride buiten de LEZ en zich met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad verplaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.