Antwerpen: Ingebruikname metrotunnel onder de Leien en tramverbinding Noorderlaan

Zaterdag werd de nieuwe metrotunnel onder de Leien en de tramverbinding Noorderlaan officieel ingehuldigd. Beide zijn belangrijke onderdelen van het pakket aan maatregelen dat de stad neemt om haar inwoners en bezoekers mobiel te houden, ook tijdens de werken aan het Operaplein. Tegelijk nam de aannemer vandaag de middenberm van de Italiëlei, van de Rooseveltplaats tot aan de Tunnelplaats, in als werfzone. Dit ter voorbereiding op de  eigenlijke start van de werken aan het Operaplein, de knip van de Leien, op maandag 5 juni.

In de nacht van zondag 4 op maandag 5 juni worden de Leien ter hoogte van het Operaplein onderbroken. Het verkeer volgt vanaf dan alle omleidingenAlle informatie over de knip van de leien is  te vinden op www.noorderlijn.be/knip en op www.slimnaarantwerpen.

Tram 8 en 10 duiken ondergronds

In de metrokoker onder de Leien op de Reuzenpijp (onder de Turnhoutsebaan) rijden vanaf vandaag tramlijn 8 en 10. Ze hebben geen eindhalte meer in premetrostation Astrid maar rijden door naar de zuidrand van de stad. Beide tramlijnen gaan ondergronds via de tramtunnel op de Herentalsebaan in Deurne en verschijnen weer bovengronds ter hoogte van de Maria Theresialei. Dankzij de tunnel ondervinden ze geen hinder van de bovengrondse verkeersdrukte. De eerste halte na premetrostation Astrid is ‘Stadspark’.

Tram 8 spoort verder over de Leien naar de Bolivarplaats en krijgt zijn terminus aan het nieuwe knooppunt Zuid. Tram 10 rijdt via de Leien, Brederodestraat en knooppunt Zuid naar P+R Schoonselhof in Hoboken. Op deze tramlijnen zet De Lijn 30-metertrams in, goed voor 150 tot 175 plaatsen per tramstel. “Antwerpen krijgt niet alleen nieuwe tramverbindingen, maar ook nieuwe trams”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Na de zomer komen er 14 gloednieuwe Albatrostrams naar Antwerpen: ruime en comfortabele voertuigen die elk goed zijn voor meer dan 250 reizigers. Vlaanderen investeert volop in een groter en beter aanbod van openbaar vervoer en daar plukt ook Antwerpen de vruchten van”.

Tram naar Luchtbal

Daarnaast krijgt ook de noordelijke wijk Luchtbal opnieuw een tram. Tram 6 verbindt voortaan Olympiade met de Park and Ride (P+R) op de Noorderlaan, net voorbij de Havanastraat. Vanop de P+R vlakbij de E19 en A12 zorgt tram 6 voor een vlotte verbinding met het stadscentrum. De trams rijden samen met de bussen vanuit Ekeren over de nieuwe tram-busbaan aan de zijkant van de Noorderlaan.

De verlenging van tram 6 tot Luchtbal is goed voor 4 nieuwe haltes: Kinepolis, Luchtbal Kerk, Dublin en P+R Luchtbal.

Reis slim naar Antwerpen tijdens de knip

Naast het uitgebreide pakket aan maatregelen die de stad neemt tijdens de knip van de Leien (een volledig overzicht is te vinden op www.noorderlijn.be/knip), vraagt ook deze nieuwe situatie een aanpassing van de weggebruikers. Wie in Antwerpen moet zijn, vertrekt het best op tijd en informeert zich vooraf goed waar hij moet zijn en hoe de verkeerssituatie eruit ziet. Wie met de tram rijdt tijdens de spitsuren, moet rekening houden met de nieuwe dienstregeling van De Lijn.
“Wie verschillende vervoermogelijkheden slim combineert, geraakt meestal vlotter op het werk, de school of de universiteit. Voor pendelaars of bezoekers uit andere steden is de trein een goed alternatief”, aldus schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Vanuit Antwerpen-Centraal kunnen reizigers de rest van de stad vlot bereiken met de tram, bus, de Velo-stadsfiets of een huurfiets van Blue-Bike of Fietshaven. Vanaf de tweede helft van juni komt daar nog het deelscootersysteem Scooty bij. Werknemers met een flexibel werkrooster kunnen de spits vermijden door later of vroeger te vertrekken of van thuis uit te werken.”

Meer informatie over deze slimme tips staan op www.slimnaarantwerpen.be

Werkgevers informeren hun werknemers het best goed over hoe zij vlot op het werk geraken tijdens de knip van de Leien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.