Antwerpen: Bibliotheek Permeke viert 100 jaar Roald Dahl

©Stad Antwerpen

Honderd jaar geleden werd Roald Dahl geboren, de auteur van een heleboel bizarre, grappige en soms wat griezelige verhalen, zoals Sjakie en de chocoladefabriek, Matilda en De GVR. Bibliotheek Permeke viert dit de hele maand september met leuke workshops, voorleessessies, theater en film. Als afsluiter is er de grote Roald Dahl-vertelavond.

Roald Dahl, schrijver van kinderboeken, kortverhalen en zelfs kookboeken, werd honderd jaar geleden geboren op 13 september. Zijn schrijfstijl is op zijn minst bijzonder te noemen: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar, onvoorspelbaar en een tikkeltje sinister en die voor kinderen grappig, vreemd en soms ook een beetje eng. Zijn bekende kinderboeken ‘Matilda’, ‘De GVR’, ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ doen zeker een belletje rinkelen. En velen zullen zich ook zijn kortverhalen ‘Tales of the Unexpected’ herinneren.

Bibliotheek Permeke laat het feestjaar voor deze exceptionele schrijver niet ongemerkt voorbijgaan. De hele maand september zijn er activiteiten gepland, vooral voor kinderen, maar ook volwassenen worden niet vergeten.

Natuurlijk wordt er veel voorgelezen. Maar er worden ook zotte zinnen gemaakt – geïnspireerd op Dahls rijmsoep – en griezelige vogels gecreëerd en getekend in de stijl van Quentin Blake (de illustrator van de boeken van Roald Dahl). Filmliefhebbers en lekkerbekken kunnen naar de film Sjakie en de chocoladefabriek komen kijken, met – om helemaal in de sfeer te komen – een chocoladefontein en popcornmachine. De theatervoorstelling ‘De Fantastische Meneer Vos’, gebaseerd op een verhaal van Roald Dahl, staat eveneens op het programma. Ook de eerste editie van ConincksKinderen, een familiefeest op het De Coninckplein, staat in het teken van Roald Dahl, met het thema ‘griezelen’. Wie durft, kan in september in eet- en leescafé Kubus bovendien het gerecht à la Roald Dahl proberen.

Op 30 september sluit de Roald Dahl-maand af met een grote Roald Dahl-vertelavond voor jong en oud, groot en klein. Michaël Pas, Meneer Zee, Johan Vandendriessche en Inge Umans komen vertellen. Trio Demi-sec zorgt voor de muzikale omlijsting en in de pauze worden wonderlijke drankjes geserveerd.

Het volledige programma staat op www.permeke.org

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.