Antwerpen begint af te tellen naar de Ronde van Vlaanderen

Op zondag 1 april start de Ronde van Vlaanderen voor de tweede keer in Antwerpen. De stad maakt zich stilaan op voor Vlaanderens Mooiste. Nieuw is dat het ganse weekend in het teken van de koers zal staan: ook op zaterdag is er al heel wat te beleven in het fandorp, met op het einde van de dag een optreden van Gabriel Rios. Ook wordt dit jaar de hashtag #mijnkoers gelanceerd, waarmee alle Antwerpenaars door Sporting A worden uitgenodigd om hun koersverhaal te delen.   

Vorig jaar verhuisde de start van de Ronde van Vlaanderen, de grootste Vlaamse eendaagse klassieke wielerwedstrijd, naar Antwerpen. Met een gloednieuwe en meer eigentijdse voorstelling van de renners op een groot podium op de Grote Markt, de start op de Scheldekaaien ter hoogte van Het Steen en het officiële fandorp op de Groenplaats werd het een sportieve topdag in Antwerpen.

De tweede editie belooft minstens even spectaculair te worden. Op zondag 1 april zal de Scheldestad opnieuw het prachtige decor zijn voor de start van de 102de Ronde van Vlaanderen. Het evenement wordt bovendien uitgebreid met ook op zaterdag al een aantrekkelijk programma, waardoor Antwerpen de place to be is tijdens het volledige Paasweekend.

ZATERDAG 31 MAART

We Ride Flanders Cyclo – De Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen

Op zaterdag 31 maart rijden de wielertoeristen hun eigen Ronde van Vlaanderen, de We Ride Flanders Cyclo. Er is keuze uit vier afstanden, maar enkel de langste (229 km) vertrekt ook echt vanuit Antwerpen en volgt grotendeels de route van de professionele wielrenners  op zondag. Ondertussen is dit evenement helemaal uitverkocht en zullen op zaterdag 16.000 deelnemers aan de start staan, waaronder 5.800 in Antwerpen. De laatsten vatten tussen 7 en 8 uur hun tocht aan op de Scheldekaaien. De helft van de deelnemers komt uit het buitenland. Het gaat vooral om Nederlanders, Britten en Fransen, met daarnaast ook meer ‘exotische’ nationaliteiten als Nieuw-Zeelanders, Peruanen, Zuid-Afrikanen en Amerikanen. Het bewijs dat de Ronde een sportevenement met internationale uitstraling is. Zij rijden net zoals de profs Antwerpen buiten via de Waaslandtunnel, om via Linkeroever richting Oost-Vlaanderen te trekken.

Deze fietstocht wordt tijdens zijn passage door de stad begeleid om zo weinig mogelijk impact te hebben op het verkeer en de buurtbewoners. Vanaf de week van 12 maart krijgen de Antwerpenaars die langs het parcours wonen een bewonersbrief met alle praktische info. De meest actuele mobiliteitsinfo zal binnenkort ook te raadplegen zijn op www.slimnaarantwerpen.be.

Fandorp Groenplaats – vertoning van ‘De Ronde 101’ en optreden Gabriel Rios 

Net als vorig jaar wordt de Groenplaats ingekleed als officieel fandorp van de Ronde van Vlaanderen. Het fandorp is dit jaar ook al op zaterdag open. In de namiddag kunnen geïnteresseerden de verschillende promostands van de partners van de stad en Flanders Classics bezoeken. Aan de stand van de stad Antwerpen is het exclusieve ‘Ronde in Antwerpen’-wielertruitje te koop voor 35 euro. Ook een ritje op één van de fietsattracties of gewoon genieten van een hapje en een drankje behoren tot de mogelijkheden. Vanaf 18 uur vindt op een groot ledscherm de vertoning plaats van de filmdocumentaire ‘De Ronde 101’. Woestijnvis maakte deze documentaire over de 101ste Ronde van Vlaanderen met Antwerpen als startstad. Ze wordt ook vertoond op televisiezender Eén in aanloop naar de klassieker. Om het weekend helemaal in gang te trekken volgt om 19.30 uur een optreden van Gabriel Rios, die met zijn aanstekelijke nummers het publiek perfect zal opwarmen voor de dag erna.

Programma:

·         12 – 18 uur: fandorp met promostands

·         18 uur: filmdocumentaire  ‘De Ronde 101’

·         19.30 uur: optreden Gabriel Rios

·         22 uur: sluiting

ZONDAG 1 APRIL

De start van de Ronde van Vlaanderen

Op zondag 1 april is het de beurt aan de profs om hun Ronde van Vlaanderen te rijden. Antwerpen zet zijn beste beentje voor om bezoekers een interessant dagvullend programma aan te bieden.

·         Vanaf 8.30 uur opent het fandorp op de Groenplaats de deuren. Daar kunnen koersliefhebbers tot 18 uur gratis terecht om de echte Ronde-sfeer op te snuiven. Door de promostanden en de fietsattracties te bezoeken, maar uiteraard ook de tv-uitzending van De Ronde integraal te volgen op het grote ledscherm. De kleinste supporters kunnen vanaf 10.30 uur een paasverrassing op de kop tikken.

·         Wie zo dicht mogelijk bij de renners wil geraken, moet om 8.30 uur op de Grote Markt zijn. Vanaf dat moment fietsen de renners van hun teambussen op de busparking aan de Plantinkaai langs de Scheldekaaien en de Suikerrui naar het startpodium op de Grote Markt, waar ze voorgesteld worden aan het publiek en hun startformulier tekenen. Net zoals vorig jaar wordt de voorstelling van de renners in goede banen geleid door Studio Brussel-presentatoren Stijn Vlaeminck en Linde Merckpoel. Elk team rijdt op 1 april de gele catwalk van de Grote Markt op met zelfgekozen muziek. Hét moment om de renners op hun supersnelle racefietsen van dichtbij te bewonderen. Deze voorstelling wordt live gecapteerd en uitgezonden op een van de vier grote schermen in de evenementenzone (Grote Markt, hoek Suikerrui – Grote Markt, Steenplein, Scheldekaaien ter hoogte van voetgangerstunnel)

·         Om 10.30 uur wordt aan Het Steen het startschot van de 102de editie van de Ronde van Vlaanderen gegeven. Na deze officieuze start rijden de renners in groep en aan een gezapig tempo langs de Scheldekaaien, Brouwersvliet en Oudeleeuwenrui richting de Waaslandtunnel en zo verder naar Linkeroever. In Burcht gaat de wedstrijd dan officieel van start.

Extra activiteiten doorheen het weekend – de perfecte pauze tussen de koersactiviteiten

Na het startschot zijn er nog redenen genoeg om in Antwerpen te blijven hangen. Zo is 1 april de eerste zondag van de maand en dus winkelzondag in de binnenstad. Tussen de start en de finale kunnen shoppers dan ook terecht in heel wat winkels.

In het Kattendijkdok meert in het eerste weekend van april een vloot van vijf NAVO-marineschepen aan. In het kader van het Ronde van Vlaanderen-weekend zijn die gratis te bezichtigen. En op het Steenplein zet Defensie een heuse F16 die door jong en oud kan bewonderd worden.

·         Bezoek aan de marineschepen:

o   Za 31/3 van 13 tot 16 uur

o   Zo 1/4 van 13 tot 16 uur

·         Bezoek aan de F16:

o   Za 31/3 van 14 tot 18 uur

o   Zo 1/4 van 8 tot 12 uur

#mijnkoers, want elke Antwerpenaar heeft een verhaal over de koers

Al meer dan 100 jaar zorgt ‘de koers’ voor echte emoties, ook in Antwerpen. Want Antwerpen is zot van sport en in het bijzonder van de koers. Denk maar aan de Olympische Spelen in 1920, de vele triomfen op de wielerpiste van het Sportpaleis, de verschillende onvergetelijke passages van de Tour de France, en sinds vorig jaar de start van dé Ronde van Vlaanderen.

Antwerpen bewijst dat het alles in huis heeft om sportieve evenementen zoals de Ronde van Vlaanderen te laten schitteren. Sporting A gelooft dan ook rotsvast in de kracht van sport om mensen samen te brengen en in het feit dat elke Antwerpenaar wel ‘iets’ heeft met de koers. Of toch tenminste een verhaal over waar de koers voor hem of haar ooit begon. Sporting A vond alvast twintig mooie koersverhalen, die nu al op de website te vinden zijn. Onder de noemer #mijnkoers roept de stad vanaf vandaag ook iedereen op om zijn/haar koersverhaal te delen en zo te laten zien dat de Ronde leeft in Antwerpen. #mijnkoers is meteen ook de insteek van de stedelijke campagne voor de Ronde van Vlaanderen, die vanaf maandag 12 maart in het straatbeeld verschijnt.

Alle info over het weekend van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen is te vinden op www.derondeinantwerpen.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.