Abdij van Grimbergen opent opnieuw de deuren voor kunsttentoonstelling Kiwanis

©primetime

Na het grote succes van vorig jaar stelt de abdij van Grimbergen opnieuw haar deuren open voor de jaarlijkse kunsttentoonstelling ‘Art meets history’ van Kiwanis Zaventem Airport. Van vrijdag 11 maart tot en met zondag 13 maart kan je er kunstwerken bezichtigen in de gangen van de Grimbergse abdij.

Normaliter wordt de abdij niet opengesteld voor het grote publiek. De voorgaande editie werd met zoveel lof onthaald, dat de abt opnieuw heeft toegezegd om de kunsttentoonstelling door te laten gaan. De abdij van Grimbergen is de oudste, nog bewoonde norbertijnenabdij van België en telt zo’n 30­tal kloosterlingen. Erik De Sutter, de huidige abt van de abdij, geeft zijn goedkeuring voor een weekend vol kunst in de tot verbeelding sprekende wandelgangen. Tijdens de tentoonstelling worden deze actief gebruikt door de norbertijnenpaters. De kans dat je één van hun kan spreken is dan ook groot.

©primetime
©primetime

“Intussen zijn we al toe aan de 24e editie en voor de tweede maal op rij opent de abdij zijn deuren”, zegt Bob van Damme, organisator van de kunsttentoonstelling. Tijdens de vernissage op vrijdag is de prachtige sacristie het ideale decor voor de inleiding door de abt zelf. Geïnteresseerden kunnen in de sacrale vertrekken van de abdij ronddwalen tussen nationale én internationale kunstwerken. “We werken zowel samen met galerijen Svenson Art en De Beeldenstorm als rechtstreeks met opkomende kunstenaars. Ook dit jaar leveren zij prachtige kunstwerken die je tijdens het weekend kan kopen. We hebben exclusief werk van onder andere Borremans, Tuymans, Panamarenko en Roger Raveel, maar eveneens minder bekende en veelbelovende kunstenaars zijn present. In totaal zullen er meer dan 250 beeldhouwwerken en schilderijen te bewonderen en te kopen zijn.

” Wie tijdens dat weekend een kunstwerk koopt, draagt bovendien zijn steentje bij aan een goed doel. “De netto opbrengst van de tentoonstelling wordt rechtstreeks doorgestort aan onze goede doelen. Kiwanis Zaventem Airport richt zich vooral op behoeftige organisaties die het welzijn van jonge kinderen en geestelijk gelijkgestemden behartigen, zoals het fonds voor innovatief kankeronderzoek en unicef, maar ook kleinere lokale initiatieven”, aldus van Damme.

Wat deze driedaagse nog een tikkeltje extra speciaal maakt, is dat de abt tijdens de vernissage zelf Grimbergen tapt van het vat. Voorts wordt er een exclusieve verkoop gehouden van de champagne Nowack met een eigen muselet van Kiwanis Zaventem Airport. Daarnaast zal de damesclub van Kiwanis Kortenberg paaseitjes verkopen voor het goede doel. Zowel op zaterdag als op zondagnamiddag kan je in de rijk gedecoreerde eetzaal van de paters een Grimbergen met Grimbergse kaas of lokale lekkernijen degusteren.

Art meets History

11 t/m 13 maart

Norbertijnenabdij Grimbergen

vrijdag vanaf 19u30u

zaterdag en zondag van 10u00 tot 19u00

gratis toegang

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here