4.103.677 euro ingezameld voor Rode Neuzen Dag

©Medialaan

Maar liefst 4.103.677 euro, zoveel zamelde Vlaanderen in voor de tweede editie van Rode Neuzen Dag. Evi Hanssen, Koen Wauters, Jonas Van Geel, Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen maakten vandaag, zaterdag 3 december 2016, het slotbedrag bekend. De goeddoelactie van VTM, Qmusic en Belfius wil daarmee jongeren met psychische problemen helpen. Er werden de voorbije weken maar liefst 316.104 Rode Neuzen verkocht en meer dan 2.510 acties georganiseerd in Vlaanderen. Vandaag bereikte Rode Neuzen Dag zijn hoogtepunt. Actievoerders konden met Qmusic in de Rode Neuzen Dag-tent te Gent met een wervelende muziekshow aftellen naar het slotmoment. En bij VTM konden de kijkers genieten van Rode Neuzen Dag: De Liveshow.

Het ingezamelde bedrag gaat naar het Rode Neuzen Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Met dit geld kunnen er vijf huizen, 1 per provincie, worden opgericht waar jongeren die niet goed in hun vel zitten, terecht kunnen om te ontspannen maar ook om psychologische hulp te krijgen. Ook wordt er een online platform opgericht waar jongeren hulp kunnen krijgen. De naam van de huizen en het online platform wordt OVERKOP. De Koning Boudewijnstichting zal maandag 5 december een oproep lanceren voor initiatiefnemers die mee deze OVERKOP huizen willen waarmaken.

Rode Neuzen Dag ambassadrice Evi Hanssen vatte de impact van deze editie samen: “We zijn niet gewoon om over problemen ‘in onze kop’ te praten. Je voelt in elk gesprek en in de vele acties dat er een bewustwording ontstaat dat het taboe verder doorbroken moet worden. De duidelijke droom van vijf huizen voor jongeren, met als naam OVERKOP, is een schot in de roos. Het gaat niet enkel over praten, hiermee kunnen we echt het verschil gaan maken.”

Live apotheose bij VTM 

Jonas Van Geel en Koen Wauters praatten een wervelende Rode Neuzen Dag: De Liveshow aan elkaar. Humor en emoties wisselden elkaar af, terwijl Vlaanderen gul bleek en de teller dus gestaag opliep. Een veertigtal bekende gezichten vormden het BV belteam dat het de hele avond bijzonder druk had om alle telefonische giften te noteren.

Hoogtepunten uit de show waren Stan van Samang, die wel een heel letterlijke versie van zijn hit ‘Candy’ bracht, de personages van Familie die sekstherapie kregen van Goedele Liekens, en de acteurs van Tegen de Sterren Op die toonden hoe hun audities verliepen. Ook De Rode Duivels werkten mee en riepen al hun fans op om Rode Neuzen Dag te steunen. Exclusief vertelden ze hun favoriete Rode Duivelsmop: wat doen de Rode Duivels nadat ze het WK winnen? Hun playstation uitschakelen!

Rode Duivel Dries Mertens deed er nog een schep bovenop. Tom Waes zocht hem op in Napels en daagde hem uit in het trappen van penalty’s. Tom kwam zwaar gehavend, met een echte (Rode-) bloedneus uit de strijd.

De broers Coppens gingen nog een zware stap verder, en offerden hun lichaam op aan het goede doel. Kan je jezelf doodlachen, vroegen ze zich af? Vastgebonden aan een draaiend rad werden ze gefolterd met heel wat speciale kieteltechnieken. Via sms kon de kijker beslissen wie van de broers het langst moest gefolterd worden. Mathias werd de pineut.

Stil werd het bij reportages over de jongeren waar heel de actie om draait. Hun getuigenissen maken de noodzaak aan meer opvang voor jongeren met psychische problemen heel tastbaar. Rode Neuzen Dag ambassadrice Evi Hanssen goot het allemaal in een bijzonder lied. Met ‘Bouw op mij’, een Nederlandstalige bewerking van ‘Stand by me’ bezorgde Evi samen met Jonas en Koen iedereen kippenvel.

Nog muziek was er van Niels Destadsbader en Miguel Wiels die het Rode Neuzen Dag Lied ‘Een beetje anders’ brachten met politici als achtergrondkoor.

Tegen het einde van de show kwamen de grote bedragen binnen. Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen onthulden hoeveel de acties in Vlaanderen allemaal hadden opgebracht: 1.076.901 euro. En Marc Raisière, CEO van Belfius, maakte bekend hoeveel de verkoop van de Rode Neuzen zelf had opgeleverd: 1.106.364 euro.

Met dat bedrag kwam het totaal van de actie dit jaar op 4.103.677 euro.

Bomvolle tent in Gent bij Qmusic Countdown

Zaterdag 3 december was ook de slotdag van de 9-daagse Rode Neuzen Dag Countdown van Qmusic in Gent. Er brak een groot slotfeest los voor alle actievoerders in de Rode Neuzen Dag-tent op het Sint Pietersplein. Om 19u waren er al 2500 mensen aanwezig en werd de tent afgesloten. De aanwezigen konden genieten van optredens van Emma Bale, Ertebrekers, Manoeuvres, LP en Admiral Freebee en dj’s-sets van DJ Licious en Qmusic-dj Maarten Vancoillie. Om het eindbedrag te vieren, zorgde Regi voor een stevige dj-set als afsluiter van de Countdown.

85 uur live radio, 27 live optredens, 16 comedyshows: hiermee werd er tijdens de Countdown afgeteld naar hét slotmoment. Qmusic-dj’s Sam De Bruyn en Heidi Van Tielen blikken terug op 9 dagen vol emoties: “Negen dagen stonden we in Gent en telden we samen met de actievoerders af naar het grote slotmoment. We hebben emotionele getuigenissen en leuke verhalen van actievoerders gehoord en er waren heel wat straffe optredens en ongelofelijk geestige comedy. Een mix van emotie en plezier onder het motto ‘elk bedrag verdient een lach’.”

Rode Neuzen Dag-weetjes 

  • Het was de tweede keer dat VTM, Qmusic en Belfius Rode Neuzen Dag hebben georganiseerd om jongeren met psychische problemen te helpen.
  • Er werden 50% meer acties georganiseerd dan vorig jaar.
  • Eén op vijf jongeren krijgt te maken met psychische problemen.
  • Meer dan de helft van de jongeren met psychische problemen praat er met niemand  over en slechts drie op tien zet de stap naar professionele hulp.
  • De slogan van dit jaar was ‘het scheelt als je deelt’.
  • Er werden 316.104 neuzen verkocht, goed voor een bedrag van 1.106.364 euro.
  • OVERKOP, de naam voor de huizen, werd bedacht door jongeren zelf en heeft een dubbele betekenis. Overkop kan fun zijn (pretpark, zot doen), maar ook gaan over ‘problemen in je kop’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.